Till skillnad från stenar kommer pärlor inte från mineralriket utan från musslor. Trots detta är förmodligen pärlan den produkt, som längst i mänsklighetens historia har använts på samma sätt som ädelstenar. Vi känner till minst 6000 år av pärlhandel!
Det finns två huvudtyper av pärlor – ÄKTA och ODLADE
De äkta pärlorna kan komma från sötvatten (t ex från Sverige) eller från havsvatten (kallas ofta för orientaliska pärlor). Man fiskar inte längre efter dessa pärlor och de återfinns nästan enbart på den begagnade marknaden idag. Även om vår Carl von Linné kunde odla sötvattenpärlor på 1700-talet var det först i början av 1900-talet, som japanerna lyckades att odla pärlor, då i havsvatten, som blev så bra att de konkurrerade ut de äkta pärlorna.
Olika typer av odlade pärlor:
Traditionella japanska pärlor i havsvatten – 2-10 mm.
Odlade söderhavspärlor – oftast mellan 10 och 25 mm.
Odlade Tahitipärlor, svarta, grå och bronsfärgade.
Odlade halvpärlor – kallas ibland mabé.
Odlade sötvattenpärlor, kallas tyvärr ofta felaktigt enbart för sötvattenpärlor – ibland hör man uttrycket biwa.
Naturligtvis finns det också många imiterade pärlor – t ex Majorica eller snäckskalspärlor.
Björn Carlsson, Gemmolog FGA
Så här sköter du dina pärlor.
Torka av dem då och då efter användning med en fuktig linnetrasa, näsduk e.d., speciellt om du använder spray, parfym, hudkräm, starka mediciner. Förvara inte pärlorna tillsammans med nycklar, mynt eller annat hårt material i t.ex. handväskan! Förvara pärlorna i linneduk, smyckeskrin eller annat mjukt material, dock inte i bomull! Bomullen torkar nämligen ut de procent fukt, som finns i pärlan. Trä om din pärlcollier en gång om året. Då rengörs pärlorna och damm i borrhålen försvinner. Följer du dessa råd behåller din pärlcollier sin skönhet.
Källa: www-v2.sp.se – Jan-Erik Gardehall